Anita Eijken- Kaan
Geboren Amsterdam , Holland.

Zo’n 30 jaar geleden ben ik begonnen met teken- en schilderlessen. Eerst van Marguerite Bogers (tekenen en olieverf), dan Rob Komala (aquarel), Ton van Kesteren (alle technieken en materialen) en Zhou Jun (Chinese schilderkunst).

Gecompleteerd door een opleiding Beeldende Vorming, om een zo breed mogelijke kijk te krijgen, en een keuze te kunnen maken uit verschillende materialen en technieken.

Uiteindelijk ben ik toen begonnen met acryl, op meest grote doeken. De laatste 10 jaar is er voornamelijk olieverf gebruikt.
Daarnaast heb ik 16 jaar les gehad van Jannie van der Wel, een bekend keramiste in Nederland.

Na heel veel experimenteren met vormen en kleisoorten, kwam ik er achter dat deze ambacht goed te combineren was met de schilderkunst. Een baklijst van keramiek, met een olieverf schilderijtje er in, was het begin. Alles zelf ontworpen en gemaakt.

Daar op voort “geborduurd” met schalen van keramiek met beschilderde delen en wandobjecten met gemengde materialen en technieken. De onderwerpen hebben veel met de natuur te maken. Oervormen, landschappen, (details van) plant en dier en andere culturen zijn de voornaamste bronnen voor mijn werk. De laatste tijd toegespitst op zeeleven zoals kwallen, vissen en zeesterren, of landschappen van de kuststreek. Door mijn vele reizen naar verre landen, is mijn blik op de wereld verrijkt en gevormd en is dat zeker van invloed op mijn werk.

Doordat ik transparantie wilde verkrijgen en dat met keramiek niet mogelijk was, ben ik met glas begonnen. Les gekregen van Ton van Looijen en het nodige geleerd en uitgeprobeerd. Ook een aantal lessen van Nataliya Vladychko ontvangen over brandschilderen en testen gedaan met het beschilderen van glas… Alles is bij elkaar gekomen en ik heb inmiddels de richting bepaald van mijn toekomstige werken. Dus weer een stap naar verandering gezet…..

LINKS:
Vereniging van vrienden van modern glas – http://www.modernglas.nl
Jannie van der Wel, keramiek: http://www.jannievanderwel.nl
Karin Sijp, fotografie: http://www.miksang.webklik.nl
Nataliya Vladychko glas in lood, brandschilderen: www.vladychko.nl

Kunst in de Kas, Zwaag: www.kunstindekas.nl